MITEN HIERONTA VAIKUTTAA KEHOON JA MIELEEN?

Hieronnalla voidaan auttaa kehon palautumista ja hoitaa kipua tuottavia ongelmakohtia lihaksissa. Käytännössä hieronta rentouttaa, lämmittää ja venyttää lihaksia. Sillä voidaan hoitaa mahdollisia kiinnikkeitä ja arpikudosta. Hieronnan aikana lihasten joustavuus lisääntyy niiden rentoutuessa. Samalla verenkierto nopeutuu ja lymfakierto lisääntyy. Hieronta siis lämmittää lihaksia ja parantaa verenkiertoa - joka osaltaan auttaa palautumisessa ja lihasten huollossa.

Oikeanlainen ja oikein tekniikoin tehty hieronta kohentaa kokonaisvaltaista kehon hyvinvointia ja edistää hormonaalista toimintaa. Hieronnan aikana vapautuu hormoneja ja entsyymejä, jotka vaikuttavat positiivisesti kehon normaaliin toimintaan. Osa näistä hormoneista vaikuttaa suoraan myös aivoihin ja mielihyvään - esimerkiksi hieronnassa vapautuvalla endorfiinilla on paitsi euforinen myös kipua lievittävä vaikutus.

Hieronta auttaa tehokkaasti rentouttamaan kehon lihaksien lisäksi myös mieltä. Sillä on stressiä lieventävä ja mieltä rauhoittava vaikutus. Moni käykin hieronnassa ottamassa aikalisän itselleen kiireisen arjen keskellä. Yleisesti hieronnalla myös hoidatetaan stressiperäisiä fyysisiä oireita ja kipuja, jotka sijoittuvat usein esimerkiksi hartioiden seudulle.

PALVELUT

KLASSINEN HIERONTA JA URHEILUHIERONTA

Sovellan hoidoissani tekniikoita niin klassisesta hieronnasta kuin urheiluhieronnasta, jolloin hoidosta tulee monipuolisempi. Asiakkaan ei tarvitse olla urheilija tullakseen urheiluhierontaan!

Urheiluhieronta pohjautuu klassiseen hierontaan ja molemmissa hyödynnetään pitkälti samoja tekniikoita (sively, hankaus, puristelu, taputtelu, ravistelu ja täristys). Pääasiallinen ero urheiluhieronnan ja klassisen hieronnan välillä on tavoite. Klassisessa hieronnassa tavoite on usein lihaskireyksien ja kivun poisto, kun urheilijoilla hieronta tähtää urheilusuorituksen parantamiseen. Urheiluhieronnassa muokkaavana käsittelynä käytetään paljon poikittaisia otteita ja venytyksiä. Lisäksi valmistavan käsittelyn tarkoituksena on aktivoida lihaksia urheilusuoritusta varten ja palauttavan käsittelyn tarkoituksena edesauttaa palautumista. Esimerkkejä erityisesti urheiluhieronnassa käytetyistä tekniikoista ovat mm. passiiviset venytykset, mobilisoiva hieronta ja MET-tekniikka.

Itse hieronta koostuu haastattelusta, tarvittavista alkutesteistä (esim. lihasvoima- ja liikkuvuustestit), palpoinnista, itse hieronnasta ja lopputesteistä. Hoidon jälkeen käydään yhdessä asiakkaan kanssa kotihoito-ohjeet läpi. Kotihoito-ohjeina saattaa olla erilaisia venytyksiä ja lihasvoimaliikkeitä. 

HIERONTAA TUKEVAT HOIDOT

Itse hieronta voi pitää sisällään erilaisia hierontaa tukevia hoitoja, jotka sisältyvät hieronnan hintaan.

Hierontaa tukevia hoitoja ovat:

 • pintalämpö- ja kylmähoidot
 • kuivakuppaus ts. imukuppihieronta (hoitomuodossa hyödynnetään pehmytkudokseen syntynyttä alipainetta, joka saadaan aikaiseksi erikoismuotoiluilla kumikupeilla, hoidon hyötyjä ovat mm. verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastuminen)
 • triggerpistekäsittely (triggerpisteet ovat lihasten kipupisteitä, jotka aiheuttavat lihaskireyttä, kipua ja lihasheikoutta, käsittelyssä pyritään saamaan kipupiste laukeamaan ja sen aiheuttama kipu lievittymään)
 • mobilisoiva hieronta (käsittelyllä pyritään lisäämään hoidettavan nivelen liikelaajuutta ja helpottamaan kipua)

HIERONNAN VASTA-AIHEET

Hierontaa varatessa on hyvä olla tietoinen siihen liittyvistä vasta-aiheista. Nämä kontraindikaatiot ovat hierontaa estäviä ja rajoittavia tekijöitä, joiden tarkoitus on suojella sekä asiakasta että hierojaa. Osa vasta-aiheista vaatii asiakkaan lääkäriltä pyytämän hyväksynnän.

Hieronnan ehdottomia vasta-aiheita:

 • Jos olet sairaana (kuume, influenssa tai mahatauti), kannattaa hierontaan tuloa siirtää myöhemmäksi. Myös jos epäilet olevasi sairastumassa, kannattaa hierontaan tuloa harkita, sillä hieronnalla saattaa olla negatiivisia vaikutuksia.
 • Alhoholi
 • Raskauden alkuaika (ensimmäiset 3 kuukautta)
 • Laskimotukos
 • Kohtausoireinen epilepsia

Vasta-aiheita, jotka estävät paikallisen käsittelyn:

 • Akuutti trauma on paikallinen vasta-aihe hieronnalle (lihas-, nivelside- tai jännevammat, avohaavat, palovammat ja paleltumat, luunmurtumat).
 • Suonikohjut ja paikalliset tulehdukset ja infektiot elimistössä ja iholla estävät paikallisen käsittelyn.

Vasta-aiheita, jotka tarvitsevat lääkärin hyväksynnän:

 • Sydänvika tai sen toiminnalliset häiriöt (sydämentahdistin), pahanlaatuinen kasvain (5 vuoden varoaika), aivoinfarkti, verenvuototauti

KINESIO- JA URHEILUTEIPPAUS

Hoitojen yhteydessä on mahdollisuus tehdä asiakkaalle hoitoa tukeva kinesio-tai urheiluteippaus.

Kinesioteippausta käytetään mm. erilaisten kiputilojen lievitykseen, liikkeen ohjaamiseen, asennon korjaamiseen sekä turvotuksen vähentämiseen ja verenkierron lisäämiseen. Kinesioteippaus on sensorinen eli aistimukseen ja tuntoon perustuva hoitomenetelmä. Teippi vaikuttaa ihon tuntoreseptoreihin ja sitä kautta voidaan vaikuttaa mm. lihaskalvoihin ja lihaksiin. Kinesioteippi kestää iholla useita päiviä ja se kestää myös suihkussa.

Toisin kuin kinesioteippausta, urheiluteippausta käytetään tilanteissa, joissa tarvitaan vain hetkellistä tukea. Teippauksen päätehtävä on tukea niveltä ja rajoittaa sen liikettä tai liikesuuntaa, kun taas kinesioteippauksella ei haluta rajoittaa nivelten tai lihasten liikkuvuutta.

YRITYSKÄYNNIT

Alati yleistyvä istumatyö tai työn fyysisyys asettaa haasteen myös työnantajille, jolloin työntekijöille tarjottava hieronta on oiva tapa parantaa työilmapiiriä ja työntekijöiden jaksamista työpaikalla. Tiesithän hyvinvoivan työntekijän olevan myös tehokkaampi, tuottavampi ja positiivisempi.

Yrityskäynnit voidaan räätälöidä yritykselle sopivaksi. Matkapöytä mahdollistaa hieronnat myös työpaikalla suuremmalle ryhmälle tai vaihtoehtoisesti työntekijä voi saapua toimitilalleni.

Esimerkkejä yritykselle suunnatuista palveluista:

 • yritys kustantaa työntekijälle hieronnan
 • yritys kustantaa osittain työntekijälle hieronnan
 • hieronta on työntekijälle omakustanteinen, mutta tapahtuu työajalla joko työpaikalla tai toimitiloissani
 • erikseen varattu hierontapäivä yrityksen tiloissa

Yrityskäyntien tiimoilta ota yhteyttä joko puhelimitse, sähköpostin tai yhteydenottolomakkeen kautta. 

LAHJAKORTIT

Hierontalahjakortti on aina hyvä tapa ilahduttaa äitiä, isää, syntymäpäiväsankaria tai puolisoa. Lahjakorttien toimitustavat ovat joko nouto toimitilaltani tai postitus kotiovelle. Lahjakorttiasioissa ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostilla.